instagram

23 Mart 2017 Perşembe

Orman haftasi 🌱🌳🌱

ORMAN HAFTASI
21-26 Mart
Ormanların korunması, çoğaltılması ve ağaç sevgisinin güçlendirilmesi için her yıl mart ayının 21 ile 26’sı arasındaki hafta “ORMAN HAFTASI” olarak kutlanır. Bu hafta içinde bir gün de Ağaç Bayramı olarak kutlanır.
ORMAN: Türlü büyüklükte ve çeşitli özellikteki ağaçların yanyana bulunduğu bitki örtüşüdür.
Ormanların havası temizdir. Ormanın kendine göre bir havası vardır. Buna “Orman İklimi” denir. Orman ikliminin özelliği, rüzgarın esiş hızı ormanda kesilir. Sıcaklık daha düzenlidir. Hava daha nemlidir.
ORMANIN FAYDALARI: Ormanin havası temiz ve sağlığa en uygun havadır. Ayrıca devamlı nemli olur, yağmurun bol yağmasını sağlar. Ağaçları, ağaç altı bitkileri, bol humuslu toprağı ile seli, erozyonu, toprak kaymasını önler. Çeşitli hayvanlara barınak olur.
Orman, çevresinin iklimini de etkiler. Yağmurların yağmasını sağladığı gibi şiddetli soğuklardan ve sıcaklardan da çevresini korur. Orman, çevresinde yaşayan insanları ve hayvanları güneşin yakıcı sıcağından, kışın dondurucu soğuğundan, tipiden, çığdan korur. İnsanların yaşamasında ve ürün almasında da faydalı etkisi çoktur. Ormanda ve çevresinde yaşayan hayvanlar ile orman köylerinde yaşayan insanlar mutlu yaşarlar.
Ağaç ve ağaçtan yapılan araç ve gereçler, insanların hayatına giren vazgeçilmez ihtiyaçlardır. Evimizde, okulumuzda, çevremizde nereye baksak ağaçtan yapılmış bir şeyle karşılaşırız. Şu anda okuduğumuz kitabın, yazı yazdığımız defterin, kağıdı, kurşun kalemin ağaç kısmı birer orman ağacı ürünü değil midir? Ağaçtan yapılanları daha doğrusu orman ağacının faydalarını saymakla yazmakla kısaca anlatamayız. Bunu çevremizde kullandığımız eşya ve araçlarla belirgin olarak görürüz. Bunları şöylece özetleyebiliriz.
Özetle orman yurdumuzun tabii güzelliği ve zenginlik kaynağıdır.
ORMANLARIN DÜŞMANLARI: Ormanın en büyük dostu da yerinde en büyük düşmanı da insanlardır. Ormanın düşmanı olan insanlar; bilgisiz, cahil, dikkatsiz, bencil kişilerdir. Sadece ufak bir çıkarını düşünerek ağaçları rastgele kesen, çıra çıkaran hayvanlarına yem sağlamak için genç fidanları kesen, hayvanlarını ormanda otlatarak tohumların filizlenmesini önleyen, yanar sigara ve kibritini söndürmeden veya iyice söndürmeden ormana atan, piknik yerlerinde yakılan ateşi iyice söndürmeden ayrılanlar, ormanlarımızı kısa zamanda yok eden orman yangınlarının çıkmasına sebep olan insanlardır.
Ağaç kurtları, kemirici hayvanlar da ormanın düşmanlarıdır.
Orman yurdumuzun bir parçası, hepimizin zenginlik ve sağlık kaynağıdır.
Vatanını, milletini seven herkes, ormanı da sever ve korur. Ormanı sevmek, korumak, çoğaltmak kutsal bir görevdir. Bu kutsal göreve katılmakta yarış edelim.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder