instagram

20 Kasım 2017 Pazartesi

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü

Bugün 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü

Tüm dünyada kanuni hakları çiğnenen çocukları hatırlamamızı sağlamak, çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlallerini gündeme taşımak, özellikle savaş ve yoksulluğun hüküm sürdüğü coğrafyalarda yaşam mücadelesi veren çocukları korumak ve koşullarını iyileştirmek amacıyla her yıl 20 Kasım, "Dünya Çocuk Hakları Günü” olarak kutlanmaktadır. 

Birleşmiş Milletler öncülüğünde toplam 193 ülke tarafından imzalanan sözleşme en fazla sayıda ülke tarafından imzalanan ve en kısa zamanda yürürlüğe giren uluslararası belge olma özelliğine sahiptir. Cinsiyet, din, dil, ırk ve sosyal statüye bakılmaksızın çocukların güvenli ve sağlıklı koşullarda barınması ilkeleri üzerine kurulan sözleşme, uluslararası platformda mutabakata varılmış, değiştirilmesi mümkün olmayan standartları ve yükümlülükleri içermektedir. Onaylayan devletlerin kendi iç hukuklarında gerçekleştirecekleri düzenleme ve değişimleri kontrol etmek ve her beş yılda bir bu değişiklikleri yayımlamak için BM tarafından bir Çocuk Hakları Komitesi de oluşturulmuştur.

Peki ne demektir çocuk hakları? Bütün çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel bir kavramdır.

Çocukların çocuk olmaya hakkı vardır. Yarının büyükleri olarak çocukların savaştan uzak barış dolu bir dünyada güven içinde mutlu ve başarılı yetişmesi temennisiyle...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder